9/5/14

Μουντιάλ και Σινεμά: 1930- Ουρουγουάη, Ταξίδι στο Νέο Κόσμο

Από τον Τάσο Μελεμενίδη


[Μυθικά Ματς που έγιναν ταινίες, αθλητές που έγιναν αργότερα ηθοποιοί, απίθανες ιστορίες που μάθαμε από ντοκιμαντέρ και η σχέση του ποδοσφαίρου με πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα. Η ιστορία των Μουντιάλ μέσα από κινηματογραφικό πρίσμα]


Το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο της ιστορίας γεννήθηκε μέσα από την διαμάχη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας με την ΔΟΕ σχετικά με τον διαχωρισμό ερασιτεχνών και επαγγελματιών παικτών, την στιγμή που το ποδόσφαιρο όδευε προς τον επαγγελματισμό. Το γεγονός μοιάζει μάλλον με αφορμή, η αιτία ήταν η μετατροπή του σε ένα αρκετά λαοφιλές σπορ, που πλέον μπορούσε να διαχειριστεί διοργανώσεις χωρίς να χρειάζεται την ομπρέλα άλλων επιτροπών. Ο Ζιλ Ριμέ έδωσε την εντολή και έμεινε ως ο δημιουργός των Μουντιάλ, η Ουρουγουάη είχε ήδη πολύ καλή ομάδα, υποσχέθηκε πως θα χτίσει και μεγάλο γήπεδο και έτσι πήρε το χρίσμα. Προκριματικά δεν υπήρχαν, όποιος ήθελε δήλωνε συμμετοχή, αρκεί να μπορούσε να φτάσει ως την Ουρουγουάη. Το τελευταίο δεν ήταν και τόσο εύκολο.Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν εκδήλωνε ενδιαφέρον και τελικά μετά από πολλές πιέσεις βρέθηκαν τέσσερις – Γαλλία, Βέλγιο, Γιουγκοσλαβία και Ρουμανία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Ευρωπαίους ήταν το ταξίδι, καθώς χρειαζόταν συνολικά 2 μήνες για να φτάσουν, να παίξουν και να επιστρέψουν, πράγμα απαγορευτικό για τις ομάδες τους, αλλά και για πολλούς παίκτες οι οποίοι δεν πληρώνονταν από το ποδόσφαιρο και έπρεπε να παρατήσουν τις δουλειές τους. Τις δυσκολίες μιας τέτοιας αποστολής περιγράφει μια ταινία του 2010 από τη Σερβία, το Montevideo, GodBless You!, αλλά και η φετινή συνέχεια της, το See you in Montevideo. Βασισμένες στο βιβλίο του Σέρβου αθλητικογράφου Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς, διηγούνται τα πρώτα βήματα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γιουγκοσλαβίας, και τα εμπόδια που συνάντησε η δημιουργία της εξαιτίας της δυσκολίας ανεύρεσης πόρων, αλλά και των πολιτικών διαφορών μεταξύ παικτών και παραγόντων. Το πρώτο φιλμ καλύπτει αυτό το κομμάτι της δημιουργίας και με εμφανώς ανάλαφρο και κωμικό τρόπο εξιστορεί προσωπικές ιστορίες των παικτών και μας οδηγεί ως το φιλικό ματς με τη Βουλγαρία εκεί όπου η εμφάνιση της ομάδας των Σέρβων στάθηκε αφορμή για να συγκεντρωθούν τα χρήματα του μεγάλου ταξιδιού στην Ουρουγουάη.


Εκεί μας ταξιδεύει η φετινή συνέχεια (με μεγαλύτερο budget και τον Αρμάντ Ασάντε στο καστ) που περιγράφει την περιπέτεια του ταξιδιού, τις πρώτες εντυπώσεις από έναν πολύ μακρινό. για τους πρωταγωνιστές, τόπο και τη μεγάλη νίκη επί της Βραζιλίας που έστειλε την ομάδα στα ημιτελικά. Εκεί δηλαδή όπου τελείωσαν και τα όνειρα της, καθώς η γηπεδούχος Ουρουγουάη κέρδισε με 6-1 και συνάντησε στον τελικό τη γειτόνισσά της Αργεντινή, όπου σε μια σχεδόν “πολεμική” ατμόσφαιρα επικράτησε με 4-2 και έγινε η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου