20/11/13

Γιατί Nostromo;

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο Nostromo είναι ο επώνυμος ήρωας του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τζόζεφ Κόνραντ, ενός από τα ωραιότερα που γράφτηκαν ποτέ στην αγγλική.

Δεν θυμάμαι πια τις λεπτομέρειες – πάνε ακατάλληλα αρκετά χρόνια από τότε που το διάβασα - όμως κάποια κρίσιμα έχουν μείνει. (Και το διαδίκτυο συναινεί στη μνήμη μου…). Είναι ένας θαλασσινός, ένας χαρισματικός που ξέρει πώς να ηγείται και πότε να διοικεί, ένας άνθρωπος καινοτόμος, προσαρμοστικός αλλά και ατρόμητος στην αλλαγή, ριζοσπαστικός και αναπόφευκτα επαναστατικός στην αδικία.


Για κάποιους κριτικούς, Nostromo είναι και η συναίρεση του Nostro Uomo, του δικού μας ανθρώπου – κι αυτό είναι μια μαγική σύνδεση με την ωραιότερη, για τον υπογράφοντα, ταινία της χρονιάς, το All is Lost.

Nostromo όμως, (και οπωσδήποτε), είναι και μια από τις σπουδαιότερες ταινίες που δεν έγιναν ποτέ, μια από κείνες που οι παλιότεροι και πιο πειραγμένοι σινεφίλ περίμεναν εναγώνια, το όνειρο ζωής του μεγάλου Ντέϊβιντ Λιν, πριν τον προλάβει ο θάνατος.

 









Μια νέα συγγραφική προσπάθεια κριτικής του κινηματογράφου δεν έχει νόημα – ποικιλοτρόπως πιθανόν.. – αν δεν προσπαθήσει να καινοτομήσει, αν δεν επιχειρηματολογεί επαναστατικά σε σχέση με το κατεστημένο, αν δεν προχωρά ατρόμητα προς την αποτυχία της. Δεν έχει κι αν δεν την συντάσσει ο «ένας από μας» που είναι ευαίσθητος, παθιασμένος και ζορισμένος όπως όλοι. Αλλά έχει κάτι ν’ αντιτάξει, τον χαρακτήρα του. Και, στο δικό μου μυαλό, δεν έχει κι αν δεν είναι έτοιμη να μην ευοδωθεί ποτέ.

Ο ήρωας του Κόνραντ είναι ασφαλώς μακριά – πάντα θα ‘ναι, στα ταλέντα του τουλάχιστον.. - ιδίως όσο αυτοί που τον παρακολουθούν αδυνατούν να επιθυμούν να περπατήσουν στα χνάρια του, αν δεν πιστεύουν στο δικό τους πνεύμα, αν δεν γνωρίζουν κατά που οι ίδιοι θέλουν να πορευθούν.

Ένας συγγραφέας χρειάζεται ισότιμους αναγνώστες, όχι απαιτητές αλλά συντρόφους, ένας συγγραφέας, πόσο μάλλον σήμερα, δεν θα πάει μακρύτερα (τον εαυτό και την εποχή του) αν δεν στηριχθεί κι αν δεν κριθεί ισόρροπα.

Το Nostromo φτιάχνεται από μας για όσους αφορά. Εσείς, που σας αφορά, μεριμνήστε γι’ αυτόν κι ίσως έτσι αυτός μπορέσει ν’ ανταποδώσει κάτι περισσότερο από μερικές καλογραμμένες αράδες.
Ειδάλλως, όπως και ο λογοτεχνικός Νοστρόμο, ίσως δεν καταλήξουμε μεν (λόγω αντικειμενικής αδυναμίας..) άπληστοι φιλάργυροι, αλλά καλλίγραφες αποτυχίες, οπωσδήποτε.

Και η ζωή θα έχει διατηρήσει και το χιούμορ της ανέπαφο.



2 σχόλια: