5/6/14

Στα Όρια Του Αύριο (2014) ***

Από τον Ηλία Δημόπουλο


Σκηνοθεσία: Νταγκ Λάϊμαν
Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Έμιλι Μπλαντ, Μπιλ Πάξτον, Μπρένταν Γκλίσον 
113’, 2.35:1


Το λαμπρό εύρημα της χρονικής λούπας που σε παγιδεύει στην ίδια επαναλαμβανόμενη μέρα δεν είναι πρωτοφανές αφού υπάρχει το έξοχο Groundhog Day 21 χρόνια πριν. Η ένταξή του ωστόσο στο (συνήθως ασφυκτικό) περίβλημα ενός blockbuster μεταθέτει καίρια το ενδιαφέρον από το (συνήθως ασφυκτικό) ποδοβολητό στην έννοια μιας τέτοιας λούπας. Κι όπως και στο έργο του Ράμις έτσι και δω αποκτά μια συγκινητική σημασία η προσπάθεια του καλλιτέχνη, μέσω της εφεύρεσης ενός κλειστού κινηματογραφικού συστήματος που δεν χρειάζεται να δώσει λογαριασμό αληθοφάνειας, να αφαιρέσει απ’ το ανθρώπινο πέρασμα την κατάρα του «ζεις μονάχα μια φορά». Έτσι στην κόψη του αύριο δεν κόβεται κανείς θανάσιμα αλλά έχει την αέναη δυνατότητα να μαθαίνει διαρκώς, να προσαρμόζεται (και να προσαρμόζει…) διεκδικώντας την ζωή και το μέλλον που του αναλογεί.

Το ότι βρισκόμαστε στην Hollywoodland βέβαια δεν επιτρέπει στο έργο να πάρει το συναισθηματικό βάρος που θα του αναλογούσε, αρκεί όμως να είσαι εκεί, με όλα τα μάτια σου ανοιχτά, για να δεις από πίσω την, έστω λουστραρισμένη, αγωνία των δημιουργών. Ο Λάϊμαν συχνάζει τις ιστορίες ζευγαριών που τους χωρίζουν αγεφύρωτες συνθήκες και εν μέσω εκτυφλωτικών θεαμάτων φροντίζει να ελπίζει σ’ αυτό που τους ενώνει εκ των έσω. Έτσι και δω υφέρπει μια ερωτική ιστορία που δειλά περιθάλπει το μεγάλο και εφευρετικό θέαμα.

Αν η δεύτερη ώρα περιείχε σε θάρρος αυτό που η πρώτη χαρίζει σε ευρηματικότητα θα είχαμε ένα τέλειο έργο που εν τέλει, με όρους καλλιτεχνικής ακεραιότητας, απουσιάζει. Κι έτσι όμως δύσκολα δεν θα απολαύσεις την ευρεσιτεχνία κι ακόμα δυσκολότερα δεν θα (ξανα)διακρίνεις την ευφυΐα αυτού του αξεπέραστου πρωταγωνιστή που λογαριάζοντας την αντιπάθεια πολλών προς το πρόσωπό του θα τους χαρίσει την ευτυχία να τον βλέπουν να πεθαίνει ξανά και ξανά σ’ όλο το έργο, μετατρέποντας το χάντικαπ σε προσόν της δουλειάς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου