4/9/14

The Lunchbox: Παραδόσεις Αγάπης (2013) ***

Από τον Ιωάννη 'Moody' Λαζάρου

Σκηνοθεσία: Ρίτες Μπάτρα
Πρωταγωνιστούν: Ίρφαν Χαν, Νίμρατ Καούρ
104', 2.35:1


Στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, ο Ινδός Ρίτες Μπάτρα ρίχνει φως στις λεπτομέρειες της καθημερινότητας ανδρών και γυναικών, που οι ίδιοι σπανίως πια προσέχουν. Με σχεδόν ντοκιμαντερίστικη γραφή ακολουθεί το ταξίδι των πρώτων με το τραίνο για τη δουλειά, την οκτάωρη μονοτονία τους, την ευλογημένη αλλά σταθερά μοναχική ώρα του μεσημεριανού, καθώς εκείνες κάνουν τις λεγόμενες δουλειές του σπιτιού αφού πρώτα ετοιμάσουν το lunchbox των συζύγων.

Ύστερα από λάθος ενός εντυπωσιακά σχεδιασμένου συστήματος διανομής, το φαγητό μιας γυναίκας που επιχειρεί να αναζωοπυρώσει την επιθυμία του άνδρα της μέσα από το στομάχι του (στάση και πρακτική που πολύ εκτιμάμε), θα φτάσει σε έναν χήρο έτοιμο για συνταξιοδότηση. Τότε, θα ξεκινήσουν μεταξύ τους αλληλογραφία μέσω του καθημερινού lunchbox, που θα αποτελέσει ζωοδότρα ασχολία και για τους δύο, αφού έχουν τελματώσει στις ρουτινιάρικες ζωές τους.


Με σκηνοθετική λεπτότητα που παραπέμπει στον μεγάλο συμπατριώτη του Σατγιαζίτ Ρέι και θαυμαστά νηφάλιους σεναριακούς χειρισμούς, αυτή η διακριτικά ρομαντική ταινία μοιάζει συγγενέστερη στους τρόπους μιας "Σύντομης Συνάντησης" απ'ότι ενός "Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας". Επιλέγει να μιλήσει με ανανεωμένους νεορεαλιστικούς όρους -αν και πλασμένη από έναν εμφανώς νοσταλγικό δημιουργό- και καταγράφει το σύγχρονο τρόπο ζωής στη μεγαλούπολη της Βομβάης -όχι μακρυά απ’τον δικό μας, αν αφαιρέσεις το γυαλισμένο φαίνεσθαι μας-, που κυριαρχείται όχι μόνο από την αποξένωση του ατόμου από το περιβάλλον του (τόσο το φυσικό όσο και το τεχνητό όπου περνά στοιβαγμένο τη ζωή του), αλλά κυρίως από το ίδιο του το συναίσθημα, αφήνοντας επί της ουσίας παραμελημένο τον εαυτό του. Και συνεπώς, επέρχεται και η απουσία επαφής με τον διπλανό συνάδελφο, τον γείτονα, τον θεωρούμενο φίλο, την ερωμένη που σε μια άλλη εποχή πόθησε.

Συνθήκες και καταστάσεις που οι περισσότεροι παραδεχόμαστε ενοχλημένοι, συχνά απογοητευμένοι προφορικά, αλλά ελάχιστοι νοιαζόμαστε πραγματικά να ανατρέψουμε. Και κάπως έτσι καταντά δονκιχωτισμός στα μάτια των πολλών. Ας είναι... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου