30/10/14

Ούτε Να Πεθάνεις Δεν Μπορείς (God’s Pocket, 2014) *1/2

Από τον Ιωάννη 'Moody' Λαζάρου

Σκηνοθεσία: Τζον Σλέιτερι
Παίζουν: Φίλιπ Σέιμορ Χόφμαν, Τζον Τουρτούρο, Κριστίνα Χέντρικς, Ρίτσαρντ Τζένκινς
88’, 2.35:1


Μακάβρια απόδοση του τίτλου στα Ελληνικά, μιας και το "God's Pocket" αποτελεί την τελευταία ταινία που πρωταγωνίστησε ο Φ.Σ.Χόφμαν. Μια ταινία που αποτυγχάνει πασιφανώς να αποκτήσει χαρακτήρα και μοιάζει να πηγαίνει ψάχνοντας.

Σχεδόν πατροπαράδοτη γκανγκστερική ιστορία, με όλη την μικρόνοια του επαρχιακού μικρόκοσμου και την ανοησία σε ατομικό επίπεδο να βασιλεύουν, που μοιάζει να στήνεται για να γελάσουμε με το κακό θέατρο της ζωής και των ζωών μας.

Και υπάρχουν στιγμές που αυτή η μαύρη φάρσα με τις ανθρώπινες καρικατούρες λειτουργεί μες στα γκροτέσκα, graphic πλαίσιά της (συγγραφέας της ιστορίας ο Πίτερ Ντέξτερ του "Paperboy" –αναφορά που ίσως εξηγεί καταστάσεις), κι άλλες πάλι -που υπερτερούν ποσοτικά των πρώτων- στις οποίες η ταινία διεκδικεί ακατανόητα σοβαρό τόνο, σαν κοινωνικού δράματος, με ανθρώπους εγκλωβισμένους στην πραγματικότητα του Γκαντς Πόκετ, που σου υποβάλλεται, αλλά δεν πείθεσαι, να νοιαστείς γι’αυτούς.


Πέρα για πέρα ανομοιογενές το ύφος της, λοιπόν, και ένα μάτσο ταλαντούχοι (και έμπειροι) ηθοποιοί που χαλαλίζονται σε μια, κατά τόπους διασκεδαστική, αδέξια όμως κωμικοτραγωδία, που το μόνο που σου αφήνει είναι μια γενικευμένη σύγχυση. Ίσως και σύγχιση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου