15/5/14

Ρωμαίος και Ιουλιέτα (2013) **

Από τον Ιωάννη 'Moody' Λαζάρου

Σκηνοθεσία: Κάρλο Καρλέι
Πρωταγωνιστούν: Χέιλι Στάινφελντ, Ντάγκλας Μπουθ, Ντέμιαν Λούις, Πολ Τζιαμάτι

118’, 2.35:1


Η ρομαντική ιστορία ενός καταραμένου έρωτα, η επανάσταση της νεότητας απέναντι στην παράδοση, η ταχύτερη διάδοση των κακών νέων από την ανακουφιστική αλήθεια, η δύναμη της Μοίρας που υπερβαίνει τα ανθρώπινα. Μερικές από τις πολλαπλές αναγνώσεις του αριστουργηματικού σαιξπηρικού έργου που έχει πολλάκις μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη -και ακόμη περισσότερες φορές έχει εμπνεύσει για ανάλογες ιστορίες-, αρχής γενομένης το 1936 από τον Τζορτζ Κιούκορ του «Ωραία μου Κυρία». Πιο αξιομνημόνευτες, η εκδοχή του Τζεφιρέλι στα late 60’s (με μια από τις ομορφότερες μουσικές που γράφτηκαν ποτέ από τον Νίνο Ρότα) και η ολοκληρωτική διασκευή του μύθου από τον Λούρμαν, μιάμιση δεκαετία πριν.


Σε αυτή, την αρκετά πιστή κινηματογραφική μεταφορά, οι φιγούρες των δύο πρωταγωνιστών επιλέγονται αντιπροσωπευτικές και οικείες για τους σημερινούς
teens ώστε να προσελκύσουν τους συνομηλίκους τους, να επικοινωνήσουν το μύθο και να μπει η ταινία με αξιώσεις στη μάχη των ταμείων. Στον αντίποδα ο λόγος διατηρείται πολύ κοντά στην πρωτότυπη έμμετρη γραφή του Βρετανού βάρδου, τα κοστούμια και η σκηνογραφία είναι εφάμιλλα του 16ου αιώνα και το φυσικό σκηνικό να είναι η Βερόνα και η Πάντοβα όπου και διαδραματίζεται το έργο.

Παρά το πολύ υψηλό επίπεδο παραγωγής, όμως, και το ερμηνευτικό όπλο Πολ Τζιαμάτι που έχει στα χέρια του ο (τηλεοπτικός) Κάρλο Καρλέι στο ρόλο του πατέρα Λαυρέντιου, η σκηνοθεσία του είναι απλώς διεκπεραιωτική και χωρίς το παραμικρό δημιουργικό σφρίγος κι έτσι το αποτέλεσμα είναι γενικευμένα άνοστο, παρότι σεβαστικό του πρωτότυπου έργου και αξιοπρεπέστατα γυρισμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου