8/5/14

Βαλς για τη Μόνικα (2013) **

Από τον Ιωάννη 'Moody' Λαζάρου

Σκηνοθεσία: Περ Φλι
Πρωταγωνιστούν: Έντα Μάγκνασον, Σβέριρ Γκούντνασον, Κιελ Μπέργκβιστ
111’


Στη νέα του ταινία, ο ικανός Δανός σκηνοθέτης Περ Φλι («Ανθρωποκτονία», «Κληρονομιά») αφηγείται την ιστορία της Μόνικα Ζέτερλουντ, μιας Σουηδής επαρχιώτισσας που κυνήγησε το όνειρό της να αναδειχθεί ως τζαζ τραγουδίστρια και να καταξιωθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και τα κατάφερε, ύστερα από πολλές «αναποδιές», να συνεργαστεί με τον σπουδαίο (αριστερόχειρα) πιανίστα Μπιλ Έβανς.

Το καλοκατασκευασμένο, αλλά ανώδυνο, αυτό βιογραφικό μελόδραμα μας μεταφέρει, αλλά δεν καταφέρνει να μας παρασύρει, στις εξωτερικές συγκρούσεις (με τον πατέρα της, το εκάστοτε ερωτικό της ταίρι), αλλά και τις εσωτερικές αντιφάσεις της ηρωίδας. Μόνο που αυτό το πράττει με μια παρατακτικότητα ακαδημαϊκής αντίληψης και με διάθεση αμιγώς περιγραφική.

Η κρυφή ευαισθησία και η εύθραυστη φύση της φαινομενικά ψυχρής και εγωκεντρικής Μόνικα χωρά σε εύκολους διαλόγους  αντί να δοθεί μέσα από την υπαινικτική δύναμη της εικόνας, η οποία γυαλισμένη καθώς είναι μας στερεί από τα νιώσουμε το προσωπικό της δράμα το οποίο απλώς παρακολουθούμε με συμπάθεια, κυρίως χάρις στην ελκυστική Έντα Μάγκνασον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου