13/9/14

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Νύχτες Πρεμιέρας 17-28 Σεπτεμβρίου 2014

Από τον Ιωάννη 'Moody' Λαζάρου




Εικοστό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που λατρεύεται από το νεανικό αθηναϊκό κοινό, με 241 ταινίες, σταθερή τιμή εισιτηρίου (από 4 ευρώ για τις πρωινές -τύποις δημοσιογραφικές- προβολές έως 6 ευρώ για τις βραδυνές), τις παραδοσιακές κάρτες διαρκείας, τις προσκλήσεις για ανέργους όταν το επιτρέπει η διαθεσιμότητα και πολλά μα πολλά νυχτερινά parties. Η διεξαγωγή του στις κινηματογραφικές αίθουσες Odeon Όπερα, Ιντεάλ, Δαναός και Ταινιοθήκη, ελπίζοντας πως κάποτε θα επιστρέψει στο θλιμμένο σπίτι του, το Αττικόν και τον Απόλλωνα.

Το
Nostromo επιχειρεί μια σύντομη περιήγηση στα τμήματα και τις ταινίες που θα προβληθούν, αρχής γενομένης με τις  «Ιστορίες για Αγρίους» που έρχονται από τις φετινές Κάννες.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα υπάρχει συχνή ανταπόκριση και καθημερινά πονταρίσματα σε επιλογές από την ομάδα μας στο fb.


Διεθνές Διαγωνιστικό


Για τη Χρυσή Αθηνά διαγωνίζονται έντεκα φιλμ. Η «Απόσταση μεταξύ μας», μια ιστορία ερωτικής σχέσης εξ αποστάσεως (συμπαραγωγή Η.Π.Α. και Ισπανίας), οι εξ Αργεντινής «Φυσικές Επιστήμες» που αποτελούν το οδοιπορικό μιας δωδεκάχρονης σε αναζήτηση του πατέρα της, το μπριόζικο «Οχυρό Τίλντεν» που υπόσχεται μια χιπστερική σάτιρα, τα απογυμνωμένα από φτιασίδια «Χέρια Βρώμικα» που εστιάζουν σε δυο “κατά λάθος” εμπόρους ναρκωτικών (παραγωγή Σπάικ Λι), το -εκθειασμένο στο Βερολίνο- βρετανικό «’71» που μας μεταφέρει στην εφιαλτική νύχτα ενός στρατιώτη στο Μπέλφαστ εν μέσω συγκρούσεων Καθολικών και Διαμαρτυρόμενων, το βραζιλιάνικο «Σήμερα Θέλω να Γυρίσω Μόνος» που αγγίζει συναισθηματικά τη διαφορετικότητα στο σεξουαλικό προσανατολισμό, το δανέζικο τρόμου «When Animals Dream» που μεταμορφώνει μια έφηβη σε κάτι φρικιαστικό και μας έρχεται κατ’ ευθείαν από τις Κάννες, το ερωτικό DIY θρίλερ «Συ ότι Πράος και Αγαπητός ει», το post-mumblecore «Κανείς δε θα πάθει τίποτα» για δυο αδέρφια που ύστερα από ένα πάρτι συγκρούονται βίαια, το ιρλανδικό «Κανάλι» που συστήνεται ως μια απειλητική ιστορία φαντασμάτων και τέλος, το ολλανδο-νορβηγικό μυστηριώδες «Στο Σκοτάδι» που φωτίζει ο Μπακατάκης του «Κυνόδοντα» και του «Attenberg».

Διαγωνιστικό: Μουσική & Φιλμ


Σε ένα από τα αγαπημένα τμήματα του γράφοντα, θα προβληθούν ένα ντοκιμαντέρ για την τελευταία συναυλία των Pulp, σε συνεργασία με τον Τζάρβις, το πολυαναμενόμενο και βραβευμένο δις «20.000 Μέρες Πάνω στη Γη» για το Νικ Κέιβ που θα μας βυθίσει στην ιδιοσυγκρασία του πολυτάλαντου καλλιτέχνη, ένα ντοκιμαντέρ για τους πρωτοπόρους του noise rock ήχου Slint, μια ταινία για τον αδικοχαμένο ιδιοφυή lo-fier Έλιοτ Σμιθ, μια παθιασμένη ματιά στα live των of Montreal, μια αρχειακή ταινία για την shoegaze σκηνή κι ακόμη ένα ντοκιμαντέρ –αυτή τη φορά εκτός ευρύτερου pop/rock ήχου- για την πολυτάραχη ζωή του Νιγηριανού Φέλα Κούτι, του μάγου της Afrobeat σκηνής.

Ελληνικό Σινεμά


Δυναμικά, εδώ και πολλά χρόνια, στο χώρο του ελληνικού σινεμά, οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν δώδεκα νέες ταινίες μεγάλου μήκους (εννέα ολοκληρωμένες και τρεις ως
works in progress) μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η «Έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα («Χώρα Προέλευσης») με την Αγγελική Παπούλια («Κυνόδοντας») στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η τέταρτη ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου, «Electra» (WIP) με τη Σοφία Κόκκαλη από τη «Μικρά Αγγλία», η «Μήδεια...Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων» του Νίκου Γραμματικού («Απόντες», «Ο Βασιλιάς») με τον Βαγγέλη Μουρίκη, το ντεμπούτο του Αθανάσιου Καρανικόλα «Στο Σπίτι» και φυσικά, η «Xenia» του Πάνου Κούτρα («Στρέλλα»).

Ταινίες Μικρού Μήκους

-Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών: Εξήντα πέντε ταινίες σε εννέα δόσεις.
-Διεθνής Επιλογή: Είκοσι μία ταινίες σε τρεις δόσεις.
-Πέντε ταινίες (εκτός διαγωνιστικού) με θέμα το «20».

Πανόραμα


Έντεκα ακόμη ταινίες στο πλαίσιο του καθιερωμένου Πανοράματος, μεταξύ τους το animated «Παιχνίδι της Απάτης» του Μπιλ Πλίμπτον, το γαλλοβελγικό «Αλληλούια», διασκευή της αληθινής ιστορίας των Honeymoon Killers και το αυτοβιογραφικό, επίσης animated, «Πέτρες στις Τσέπες μου».

Μεταμεσονύχτιες Προβολές


Οκτώ ταινίες (συχνά κωμικού) τρόμου και διεστραμμένης φαντασίας, φανταχτερές b-movies και ανήκουστες συλλήψεις -όσοι πιστοί, γνωρίζουν καλά τί να περιμένουν-, σαν σύνδεσμος με τη θρυλική εποχή της (διεθνούς) βιντεοκασέτας. Ανάμεσά τους, ο επετειακός «Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι» που θα προβληθεί από ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Τόμπι Χούπερ, σαράντα χρόνια μετά.

Πρεμιέρες


Για τί Νύχτες Πρεμιέρας θα γράφαμε αν  δεν υπήρχαν οι είκοσι τρεις, φέτος, πρεμιέρες; Νέος Ντέιβιντ Φίντσερ (ταινία λήξης), σχεδόν εξάωρο directors cut του «Nymphomaniac», Έιμπελ Φερράρα, Αλέν Ρενέ, Ντέιβιντ Μακένζι (του «Νεαρού Αδάμ»), η «Συγκάλυψη» του ανερχόμενου Βέλγου Μίχαελ Ρόσκαμ και πολλές ακόμη που θα βγουν στο εβδομαδιαίο κύκλωμα αργότερα, αλλά έχετε την ευκαιρία να τις δείτε εδώ πρώτοι.

Ειδικά Αφιερώματα

-Όλες οι ταινίες του παραγνωρισμένου Έλληνα κινηματογραφιστή Σταύρου Τορνέ, με την «Καρκαλού» στο επίκεντρο.
-Ο σπουδαίος Ρόμπερτ Όλτμαν των 70’s, με το «M*A*S*H», τις «Τρεις Γυναίκες» και την «Έντιμο Κυρία και τον Χαρτοπαίχτη» ανάμεσα στα οκτώ έργα που θα προβληθούν.
-Αφιέρωμα στον Αντρέι Ζουλάφσκι της «Μιας Γυναίκας Δαιμονισμένης» και του «Σημασία έχει ν’αγαπάς», και πάλι με οκτώ ταινίες.
-Post Blue VelvetDays: Πέντε αλλόκοτες ταινίες από τα μέσα των 80’s ως τις αρχές των 90’s.
-Focus στην Αυστραλία: Πρόσφατα δείγματα ανατρεπτικής κινηματογραφίας από μια μακρινή χώρα.  
-Αρχιτεκτονική και Σινεμά: Επιμελημένο από την Άννα Σκιαδά, συμπεριλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας με κατόψεις κτιρίων στο χώρο του γαλλικού Ινστιτούτου.

Ντοκιμαντέρ 

Έντεκα (και πάλι) ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους αυτή για τον διασημότερο κριτικό Ρότζερ Ίμπερτ και δύο ελληνικές, η μία του Ηλία Γιαννακάκη ("Χαρά") και η άλλη της Β. Βελλοπούλου για τη βαρβαρότητα που βιώνουν οι γυναίκες στην Κένυα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου